Aktuelt

Snakk med barn og ungdom om skremmende nyheter

Når det skjer noe skremmende, som terrorhandlingen på New Zealand, må vi hjelpe barn og ungdommer til å føle seg trygge. Hvis de overlates til seg selv og sin egen tolkning av nyheter øker faren for at de blir redde. Det beste du som forelder kan gjøre er å snakke med barna dine om det som har skjedd.

Her er noen nyttige råd til hvordan du kan trygge barna dine:

 1. Spør hva barna har hørt
  Husk at barn får med seg mer enn du tror. Spør barna hva de har fått med seg. Ikke vent på at de skal komme og spørre deg. Finn ut hva de lurer på, og svar på dette. Nyheter er ikke laget for barn. Barna kan få med seg bruddstykker av helheten, men mangler modenheten og erfaringen som skal til for å sette nyheter inn i en forståelig sammenheng. Det kan gjøre at de blir veldig redde. Mange trenger hjelp til å forstå at de er trygge.
 2. Trygghet smitter – når du er trygg blir barna trygge
  Det er veldig skremmende for barn når voksne er redde. Før du går inn i samtalen, ta noen dype pust og finn din egen trygghet. Ja, det har skjedd noe fryktelig, men sannsynligheten for at det skal skje noe der dere bor er minimal. Gi barna denne tryggheten.
 3. Du kjenner ditt eget barn best
  Selv om du ikke alltid kan være sikker på hva barna har fått med seg og er redd for, vet du hvordan du skal trøste og trygge. Ikke vær redd for å gå inn i denne samtalen. Gjør aktiviteter som får dere til å føle dere bedre. Gå tur? Høre på musikk? Være med venner og familie? Både søvn og fysisk aktivitet kan redusere stressnivået i kroppen til barn og voksne.
 4. Ikke la det bli med den ene samtalen
  Hvis barna eller ungdommene har spørsmål du ikke kan svare på med en gang, si at det skal vi finne ut av og snakke mer om siden. Det er viktig å følge opp. Å komme tilbake til spørsmålene skaper en ramme som gjør at det er greit å snakke om skremmende hendelser, redsel og andre vanskelige følelser. Det er viktig for å fange opp misforståelser eller nye ting barna blir redde for.

Professor Jon-Håkon Schultz har i mange år forsket på hva barn oppfatter av skremmende nyheter. Les et intervju med ham.