Foredragsholdere Traumebehandlingskonferansen 2025
Les mer om hvem som kommer på Traumebehandlingskonferansen og hva de skal snakke om.

Agnes van Minnen
«Courage over comfort: Navigating avoidance in trauma-focused treatment»
Agnes van Minnen er professor ved Radboud universitetet i Nederland, hvor hun forsker (klinisk og eksperimentelt) på behandling av pasienter med angstlidelser og posttraumatisk stresslidelse, og hun leder også behandlingsprogrammet ved PsychoTrauma Expertise Center (PSYTREC), der PTSD og CPTSD behandles intensivt over få dager med en kombinasjon av EMDR, eksponeringsterapi / KAT og psykomotorisk terapi. Med ekspertise innen behandling av PTSD har dr. van Minnen over mange år kombinert klinisk praksis med banebrytende forskning. Hennes lidenskap ligger i intensiv behandling av PTSD gjennom eksponeringsbehandling samt behandling av dissosiative lidelser. I sitt åpningsforedrag vil hun fokusere på håndtering av unngåelse i traumefokusert terapi.

Maria Bragesjö
«When both avoid: Challenges and solutions for therapist and patient in prolonged exposure»
Dr. Maria Bragesjö (spesialist i klinisk psykologi, PhD) forsker og underviser ved Karolinska Institutet og leder Traumebehandlingsprogrammet ved Psykiatri Sydväst. Hun introduserte Prolonged Exposure (PE) til Sverige og var den første i Sverige til å bli sertifisert terapeut og trener i metoden. Hun er særlig opptatt av forskning på tidlig intervensjon ved traumatiske erfaringer, og på effektiv behandling for PTSD og CPTSD. Dr. Bragesjö har utdannet mange terapeuter i Norge så vel som i Sverige, og vil fokusere på hvordan håndtere unngåelse både hos pasient og terapeut ved PE-behandling av traumelidelser.

Zemir Popovac
«Misforstått traumesensitiv omsorg: Unngåelse av frustrasjon»
Årets avslutningsforedrag holdes av Zemir Popovac, som er psykologspesialist og en av gründerne til Favne Psykologbistand. Zemir nærer stor interesse for psykologi som fagfelt og har en rik og bred faglig bakgrunn. Noen av hans spesialkompetanser ligger innenfor fagområder som utviklingspsykologi, miljøterapi med barn og ungdom, migrasjonshelse og psykoterapi. Han publiserer fagartikler, fagessays og ga I 2024 ut boka «Barn som utøver vold». I sitt foredrag vil Zemir formidle kunnskap om frustrasjonens betydning for psykologisk utvikling. Dette gjelder også for våre traumeutsatte pasienter og klienter. Trygghet, stabilisering og validering av følelser er nødvendig, men uten frustrasjon ingen vekst. Hvor går skillet mellom utviklingsfremmende frustrasjon, overveldelse og retraumatisering? Hvordan sette grenser, stille krav eller formidle sin uenighet på en måte som stimulerer utvikling og vekst?

Elisa Pfeiffer, PhD, University of Eichstätt-Ingolstadt, Tyskland
Tittel: Avoidance in TF-CBT with hard-to reach populations
Om foredraget: I denne forelesningen vil Professor Pfeiffer snakke om hvordan traumefokusert kognitiv atferdsterapi (TF-CBT) kan brukes og implementeres for to ulike pasientgrupper som det kan være vanskelig å nå: 1) unge enslige flyktninger og 2) barn og unge i en aktiv konfliktsone. Resultater fra kliniske behandlingsstudier fra disse gruppene vil bli presentert, og nødvendige tilpasninger av behandlingsmetoden vil bli beskrevet. Til slutt vil Professor Pfeiffer diskutere hvordan unngåelse kan adresseres og hvilke hensyn som bør tas i forhold til vurdering og behandling. Foredraget vil holdes på engelsk.
Om foredragsholderen: Dr. Elisa Pfeiffer er professor for klinisk psykologi og barne- og ungdomspsykoterapi ved Universitetet i Eichstätt-Ingolstadt i Tyskland. Hun er også leder for et poliklinisk psykoterapisenter for barn og unge som fokuserer på traumefokuserte behandlinger. Sammen med Prof. Sachser er hun leder for en forskningsgruppe om psykotraumatologi ved Klinikk for barne- og ungdomspsykiatri/psykoterapi og psykosomatikk ved universitetet i Ulm. Hun er en sertifisert TF-CBT-trener og har forsket på TF-CBT og andre evidensbaserte traumefokuserte behandlinger. Hun studerer psykologi ved University of Konstance, og tok deretter doktorgraden sin ved Ulm University om traumefokuserte behandlinger for barn og unge. Samtidig fullførte hun et omfattende videregående opplæringsprogram om barne- og ungdomspsykoterapi og har jobbet klinisk i mange år.

Tone Enge Bertelsen, Søndre Nordstrand DPS og Anita Tørmoen, Universitetet i Oslo
Tittel: DBT-PTSD – erfaringer med ferdighetsassistert eksponering for pasienter med selvmordsatferd og dissosiasjon.
Om foredraget: Bertelsen og Tørmoen vil presentere erfaringer fra Søndre Nordstrand DPS som har prøvd ut behandlingsmetoden DBT-PTSD for pasienter med komplekst PTSD.
Om foreleserne: Tone Enge Bertelsen, psykologspesialist, har vært teamleder for DBT-teamet ved Søndre Oslo DPS siden implementeringen i 2009, siden 2018 har vi samarbeidet med Nasjonalt senter for selvmordsforskning og forebygging (NSSF) om et forsknings- og kvalitetssikringsnettverk. De siste 4 årene har Bertelsen i tillegg vært DBT-veileder og lærer ved NSSF, Universitetet i Oslo.
Anita Johanna Tørmoen, PhD, er førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo og leder utdanningsprogrammet for DBT i Norge ved NSSF. I tillegg til å være DBT lærer og veileder gjennom mange år er hun behandler ved DBT teamet på Søndre Oslo DPS. Anita har publisert en rekke arbeider omkring behandling av ungdom, samt om selvskading og selvmordsatferd både i og utenfor behandlingsapparatet.

Lars Lien
Tittel: Bruk av medikamenter – hjelp eller bidrag til unngåelse?
Om foredraget: Professor Lien vil gi oss en oversikt over kunnskapsstatus på feltet for bruk av medisiner i traumebehandling og reflektere over når medisiner er til hjelp og når det går over til å bli selvmedisinering.
Om foredragsholder: Lars Lien er spesialist i psykiatri og samfunnsmedisin, og professor ved Universitet i Innlandet der han leder av traumforskningsgruppa.

Katrin Brubakk
Universitetslektor ved NTNU, jobber for tiden for Leger Uten Grenser der hun bruker sin kunnskap som psykolog i Gaza. Brubakk vil dele av sin erfaring fra arbeidet her, og diskutere hvordan dette også kan ha overføringsverdi til pasienter vi møter her hjemme i Norge.

Anja E. Kruse og Christian Lunde Hanssen
Tema: Vold og overgrep blant unge
Anja. E. Kruse og Christian Lunde Hanssen vil holde hver sin parallellsesjon med fokus på vold og overgrep blant barn og unge.
Hva tenker ungdom selv hvor grensen går for hva som er vold? Hvem er det som har ansvaret om noen tråkker over grensen? Hvordan kan man som terapeut tematisere og jobbe med ungdom som utøver vold mot andre?