Tidspunkt for kurs og seminar
Grunnkurs er hvert år i uke 5 og uke 37, mandag, tirsdag og onsdag. I oddetallsår er det digitalt kurs i uke 5, ellers er det oppmøte i Nydalen i Oslo. Fordypningsseminar er hvert år i uke 7 og uke 39, mandag og tirsdag. I oddetallsår er det digitalt seminar i uke 7, ellers oppmøte i Nydalen i Oslo.
Neste grunnkurs i 2024 er 9-11. september. Søknad om opptak sendes til ledere på våren. Neste fordypningsseminar er 23-24. september. Påmelding sendes ut til aktuelle terapeuter på våren.
Videreutdanningen i TF-CBT
TF-CBT-utdanningen er en videreutdanning for erfarne klinikere. Utdanningsprogrammet er godkjent av utviklerne av TF-CBT og det er kun NKVTS som har rett til å sertifisere terapeuter i TF-CBT i Norge.
Videreutdanningen i TF-CBT gir deltakerne en dypere forståelse av traumer og posttraumatisk stress hos barn og unge, samt praktiske ferdigheter i å gjennomføre TF-CBT på en fleksibel måte.
NKVTS har implementert TF-CBT i norske BUPer siden 2012, på oppdrag fra Helsedirektoratet. Implementeringsmodellen består av en rekke tiltak for å sikre at BUPene har et fast tilbud om TF-CBT, og videreutdanningen i TF-CBT er et av dem. For å sikre et stabilt tilbud over tid ved den enkelte BUP, vil fast ansatte bli prioritert ved opptak til utdanningen. Andre tiltak er opplæring av alle ansatte på BUP i kartlegging av traumatiske erfaringer og posttraumatisk stress, samt workshops og oppfølging av ledere i implementeringsledelse.
Det er ikke mulig å ta videreutdanningen uten å jobbe på en BUP som er med i implementeringsprosjektet.
Opptak på videreutdanningen skjer hver september og februar, med grunnkurs samme måned.
Oppbygning
Videreutdanningen i TF-CBT består av en kombinasjon av egenstudier (2,5 til 3 dager), webkurs (2 dager), fysisk eller digitalt grunnkurs (3 dager), ukentlig veiledning (ca 30 digitale veiledningsmøter) basert på innsendte lydopptak fra behandling, gjennomføring av 3 behandlingsforløp, samt fysisk eller digitalt fordypningsseminar (2 dager). Dette skal gjennomføres i løpet av 2 år. Det betyr at videreutdanningen i TF-CBT er en omfattende utdanning som krever at leder setter av nok arbeidstid til at du får anledning til å gjennomføre alle aktivitetene.
Hva lærer du?
Kunnskapsmål
Du skal
- Oppnå en grundig forståelse av traumer og posttraumatisk stress
- Kjenne til diagnosekriterier for PTSD og kompleks PTSD
- Kunne forklare den kognitive modellen for posttraumatisk stress
- Oppnå en grundig forståelse for behandlingsmetoden traumefokusert kognitiv atferdsterapi (TF-CBT) og kunne formidle denne til andre
- Kunne forklare hvordan en familie kan bli påvirket av at barnet har opplevd traumatiske hendelser, og hvilke implikasjoner det kan ha for behandling
- Ha bevissthet om sekundærtraumatisering og selvivaretakelse
- Ha kunnskap om hvordan kunnskapsbaserte behandlingsmetoder som TF-CBT kan implementeres i BUP
- Forstå viktigheten av å samarbeide på tvers av klinikk og forskning, for å gi traumeutsatte barn og unge best mulig hjelp for deres traumerelaterte plager
Ferdighetsmål
Du skal
- Kunne møte og engasjere traumatiserte barn og unge og deres foreldre på måter som bygger opp under den terapeutiske alliansen
- Kunne kartlegge for potensielt traumatiserende erfaringer og posttraumatisk stress samt vurdere om TF-CBT er riktig behandling for barnet/ungdommen
- Kunne anvende generelle prinsipper i TF-CBT for å oppnå bedring i posttraumatisk stress
- Kunne gjennomføre alle komponentene i TF-CBT (psykoedukasjon, stressmestring, følelsesregulering, kognitiv mestring, traumenarrativ, kognitiv prosessering, in-vivo-mestring av traumepåminnere, styrking av fremtidig sikkerhet og utvikling) i behandling av barn og unge. Du skal også beherske bruk av gradvis eksponering underveis i behandlingen. I tillegg skal du beherske arbeid med foreldre og vurdering av sikkerhet parallelt med arbeid med barnet/ungdommen.
- Kunne planlegge og evaluere behandlingsforløp innenfor TF-CBT-modellen. For eksempel vite når det er på tide å gå videre til neste komponent.
- Kunne håndtere mindre alvorlige uforutsette hendelser innenfor behandlingsmodellen. For eksempel kunne få fremdrift i behandlingsforløpet på tross av «crisis of the week».
- Kunne bruke TF-CBT fleksibelt innenfor metodens rammer. For eksempel kunne tilpasse TF-CBT til ulike aldre, nivå av kognitiv fungering, symptommønstre og omsorgsituasjoner.
- Ha ferdigheter i selvivaretakelse og kollegastøtte
Opptakskrav
Vårt utgangspunkt er at omtrent 20-25% av terapeutene på hver BUP bør ha ferdigheter i evidensbasert traumebehandling som for eksempel TF-CBT. Opptak i videreutdanningen starter med at leder og TF-CBT konsulent ved NKVTS blir enige om at det er behov for flere med TF-CBT kompetanse på BUPen.
For å velge ut hvem på BUPen som skal få utdanningen er det viktig at leder tenker på at TF-CBT-utdanningen er en spisset videreutdanning om en spesifikk metode, som bygger på klinisk kunnskap og erfaring. Vi gir ikke veiledning på generelle kliniske ferdigheter. Det betyr at det forutsettes at du allerede har godt utviklede terapeutiske ferdigheter og et solid kunnskapsgrunnlag innen barn og unges utvikling, fungering og psykisk helse, i tillegg til kunnskap om terapi med barn, ungdom og foreldre/familier.
Leder og TF-CBT-konsulenter bestemmer hvem som skal bli tatt opp i videreutdanningen basert på følgende opptakskrav:
a. Klinisk grunnkompetanse, i form av være enten
- psykolog/psykologspesialist,
- psykiater eller
- 5-årig klinisk master*,
*I sjeldne tilfeller kan vi vurdere å gjøre unntak fra dette kravet. Dersom du lurer på om dette kan gjelde deg, legg til informasjon om din bakgrunn i søknaden om opptak.
b. Klinisk erfaring, deriblant erfaring med å jobbe selvstendig med pasienter.
c. Støtte fra leder til å bruke tid til å lære seg og bruke metoden over tid.
d. Avtale med leder at du skal ha traumebehandling som del av dine faste arbeidsoppgaver.
e. Egenmotivasjon
Vi gjør to opptak i året, og vi har søknadsfrister for hvert opptak. Opptak skjer ved at 1) NKVTS sender mail med søknadslenke til leder på BUP to ganger i året – en gang for hvert opptak, 2) Leder på BUP gjør vurdering om det er behov for flere terapeuter med kompetanse i TF-CBT på den aktuelle BUPen, sammen med TF-CBT-konsulent fra NKVTS, 3) Leder videresender mail med søknadslenke til terapeuter som kan være aktuelle for å ta videreutdanningen. 4) Dersom du ønsker å ta denne videreutdanningen sender du en søknad om opptak på søknadslenken i mailen.
Gjennomføring av videreutdanningen i TF-CBT
1. Egenstudier (2,5 til 3 dager)
Det første du skal gjøre er å lese hele boka om TF-CBT-metoden (engelsk eller norsk versjon). Dette gir deg et godt grunnlag for å forstå hva TF-CBT innebærer. Boken skal betales av BUPen.
Treating Trauma and Traumatic Grief in Children and Adolescents– Second edition (Cohen, Mannarino & Deblinger, 2017).
Behandling av traumer og traumatisk sorg hos barn og ungdom (Cohen et al, tilrettelagt til norsk ved Jensen, Granly & Fagermoen, 2018).
2. Webkurs (2 dager)
a) Se de norske introduksjonsvideoene vi har laget om TF-CBT: https://www.nkvts.no/introduksjonsvideoer-i-tf-cbt/ Disse videoene gir deg generell traumeforståelse og kunnskap om kartlegging, kjennskap til forskningsgrunnlaget samt den teoretiske modellen for TF-CBT. I tillegg får du informasjon om hvordan vi jobber for å implementere TF-CBT i norske BUPer. Videoene er åpent tilgjengelige.
b) Fullfør det amerikanske nettbaserte kurset i TF-CBT: https://tfcbt2.musc.edu/. Dette nettkurset gir deg kunnskap om grunnleggende prinsipper i TF-CBT og gjennomgang av komponentene med videoeksempler på hvordan de kan gjennomføres. Webkurset betales av BUPen.
c) Kursbeviset fra det amerikanske nettbaserte kurset sender du inn til NKVTS senest en uke før grunnkurset.
3. Grunnkurs (3 dager)
Grunnkurset i TF-CBT bygger på at du allerede har kjennskap til TF-CBT gjennom egenstudiene og webkurset. Her vektlegges praktiske øvelser hvor du får muligheten til å øve inn ferdigheter i gjennomføring av komponentene.
Grunnkurset holdes av erfarne psykologspesialister og TF-CBT-konsulenter. NKVTS tilbyr grunnkurs to ganger i året, i uke 6 i februar og i uke 37 i september. Grunnkurs gjennomføres fysisk i NKVTS’ lokaler i Nydalen i Oslo, eller digitalt via zoom (neste digitale kurs er februar 2025). Grunnkurset er gratis for BUPen.
4. Gjennomføring av minst 3 TF-CBT-behandlingsløp i løpet av 2 år
For å oppnå ferdigheter i å gjennomføre TF-CBT i praksis er det nødvendig med en viss mengdetrening. Du må derfor gjennomføre minst 3 TF-CBT-behandlingsløp innen 2 år etter grunnkurset (disse sakene kaller vi opplæringssaker). Følgende krav må møtes for å oppnå sertifisering i TF-CBT:
a) Minst en sak med lydopptak må være påbegynt innen 4 måneder etter oppstart med veiledning.
- Lydopptak sendes inn fortløpende til bruk i veiledning og vurdering av metodetroskap (fidelitet)
- Dersom denne saken mangler lydopptak, ikke fullføres, eller ikke godkjennes pga. manglende fidelitet (dvs. manglende etterlevelse av metoden), må du sende opptak av en annen fullstendig TF-CBT-sak.
- Behandlingsforløpet med lydopptak må inneholde parallelt arbeid med omsorgsgiver.
b) Minst 2 av de 3 opplæringssakene må inneholde parallelt arbeid med omsorgsgiver.
c) Du skal registrere progresjons- og fidelitetsskjema fortløpende, og KATES-skårer ved oppstart, midtveis og avslutning i alle opplæringssakene via Ekstranettet.
5. Deltakelse på ukentlig veiledning basert på innsendte lydopptak fra TF-CBT-behandling (ca 30 digitale veiledningsmøter)
Gjennom gruppeveiledning på lydopptak fra dine behandlingsforløp med pasienter vil du motta konkrete tilbakemeldinger som vil være til hjelp for deg i din utvikling til å bli TF-CBT-terapeut. TF-CBT-konsulent ved NKVTS lytter til nok timer til å få høre deg gjennomføre alle komponentene i TF-CBT. Dette kan bety at ikke alle timene du sender inn blir lyttet til. Det at veiledningen skjer i grupper med 3-5 personer vil gi deg indirekte erfaring med flere saker. Det er en erfaren psykologspesialist og TF-CBT-konsulent ved NKVTS som leder veiledningen. Veiledningen skjer digitalt (via helsenett) og består av en times ukentlig møte gjennom omtrent ett år.
For å få godkjent deltakelsen må du ha møtt opp på minst 25 digitale veiledningsmøter. Veiledningen er gratis for BUP.
6. Fordypningsseminar (2 dager)
I fordypningsseminaret vil du få muligheten til å reflektere rundt, og dele erfaringer knyttet til bruk av metoden. Det er også mulig å ønske seg temaer eller muligheten til å ta opp utfordringer knyttet til gjennomføringen av TF-CBT.
Deltakelse i fordypningsseminaret forutsetter at du har fullført minst en TF-CBT-sak. NKVTS tilbyr fordypningsseminar to ganger i året, i uke 7 i februar, og uke 39 i september, og kan tas når du ønsker det, i løpet av de to årene etter påbegynt videreutdanning i TF-CBT. Fordypningskurset er gratis for BUP.
Krav for å bli godkjent TF-CBT-terapeut
For å bli godkjent TF-CBT-terapeut må du gjennomføre alle de seks punktene ovenfor.
NKVTS gjennomfører en midtveisevaluering etter omtrent et halvt år. Dersom noen av de punktene over ikke er fulgt opp, kan du miste retten til videre oppfølging fra oss.
Dersom du har behov for utsettelse på grunn av permisjoner eller sykdom, kan du søke om det via Ekstranettet.
Når du har gjennomført alt som skal til på alle seks punktene ovenfor, ta kontakt med oss – Camilla Blestad eller Lene Granly. Da vil vi se på om du har gjennomført alle aktivitetene som kreves, og du vil motta et sertifiseringsbevis som viser at du har oppnådd kompetanse som TF-CBT-terapeut.
Oppgaver TF-CBT-terapeuter
- Kartlegge barn som kommer til BUP/Barnehuset for traumer og traumesymptomer.
- Tilby TF-CBT til de med behov.
- Gjennomføre TF-CBT i tråd med manualen.
- Registrere alle TF-CBT-sakene i Ekstranettet gjennom hele prosjektperioden.
- Delta i lokal kollegabasert veiledning hver 14. dag (etter fullført veiledning fra NKVTS).
Her kan du kjøpe boka Behandling av traumer og traumatisk sorg hos barn og ungdom, norsk versjon
Trykk her for å komme til nettbasert opplæring for TF-CBT-terapeuter