Katastrofer, terror og stressmestring
Mennesker har til alle tider vært utsatt for hendelser som krig, ulykker og katastrofer. Kunnskap om hvordan mennesker reagerer under slike forhold og hvilke konsekvenser dette kan få for liv og helse, er viktig.
Ved NKVTS drives det omfattende forskning der vi belyser hvordan mennesker mestrer kriser, ulykker og katastrofer, hvilke reaksjoner som er vanlige etter slike hendelser og hvilke konsekvenser ulike opplevelser og mestringsstrategier kan få for livskvalitet og helse. Vi forsker på hva som bidrar til å fremme god psykisk helse etter alvorlige hendelser.
Her kan du lese om psykologisk førstehjelp etter ulykker, terroranslag og katastrofer.
Hvem forsker vi på?
Forskningen omfatter den som rammes, familien, arbeidsplassen og det sosiale nettverket. Vi er opptatt av hvordan egenmestring og samspillet med omgivelsene hemmer eller fremmer motstandsevnen overfor traumatiserende hendelser. Vi er opptatt av dem som rammes, og når og hvordan bistand fra offentlig krisearbeid eller helsevesen best kan hjelpe den som rammes å gjenoppta og mestre et normalt liv.
Vi forsøker å forvalte kunnskap om forebygging og behandling av traumatiske stresslidelser gjennom egen forskning, gjennom å studere andres forskningsarbeider og gjennom å følge med på erfaringer som gjøres blant dem som arbeider med krisearbeid i praksis. Vi har bidratt i et samarbeid om Helsedirektoratets veileder for psykososiale tiltak ved kriser, ulykker og katastrofer. Vi har også bistått myndighetene med rådgivning i krise- eller katastrofesituasjoner. Vi driver undervisning og annen kunnskapsformidling til studenter, fagfolk og befolkningen generelt.
Tverrfaglig samarbeid
Katastrofer, ulykker og terror følger ingen nasjonale grenser, og samarbeid er viktig for å kunne dra nytte av andres kunnskap og erfaringer. Våre fagfolk samarbeider med andre forskere og miljøer både nasjonalt og internasjonalt. Vi jobber tverrfaglig og forsøker å nærme oss kriser, ulykker og katastrofer fra flere synsvinkler og fagområder. Samarbeid med de rammede og deres familier hjelper oss å ivareta perspektivene til dem det gjelder mest.
Vi har to større forskningsprogram om katastrofer, terror og stressmestring: på konsekvenser av terrorangrepet 22.juli og på tsunamikatastrofen i Sørøst-Asia i 2004.
Pågående prosjekter
- 2023-2027 Early Support after Exposure to Trauma
- 2022-2029 Implementering av TF-CBT i BUP 2022-2024
- 2021-2024 Cognito: Examining the role of cognitive processes for long-term adjustment after trauma.
- 2021-2024 Tidlig intervensjon og forløp av traumerelaterte plager etter en katastrofe – En studie av rammede av 2020 jordskredet i Gjerdrum
- 2020-2025 Stress og helseplager hos sykehuspersonell i løpet av Covid-19-pandemien
Rapporter
- Betydningen av psykisk helse for forebyggingsapparatets forståelse og håndtering av radikalisering og voldelig ekstremisme.
- Studie om overlevende og prørende etter Alexander L. Kielland-ulykken.
- SURVIVORS AND THE AFTERMATH OF THE TERRORIST ATTACK ON UTØYA ISLAND, NORWAY Report for the Mass Casualty Commission
- Afghanistanundersøkelsen 2020, Veteraners erfaringer, helse og livskvalitet etter tjeneste i Afghanistan 2001-2020
- Bekymringsarbeidet. Dilemmaer og muligheter i lokal forebygging av radikalisering og voldelig ekstremisme i Norge
Vitenskapelige artikler og bokkapitler
- ‘My child could have died’: counterfactual thoughts and psychological distress in parents of trauma survivors.
- “What if…?”: Vividness and frequency of counterfactual thinking in survivors of terrorism.
- A parallel investigation of trauma exposure, maladaptive appraisals and posttraumatic stress reactions in two groups of trauma-exposed adolescents.
- Coping strategies and symptoms of Adjustment Disorder among adults with Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) during the Covid-19 pandemic.
- Early Predictors of Prolonged Grief Among Bereaved Trauma Survivors 8.5 Years After a Terrorist Attack.
Bøker og avhandlinger
- Bekymringsarbeidet. Politiets forebygging av radikalisering og voldelig ekstremisme.
- In the Aftermath of Terrorism: Individual trauma, sociopolitical reactions and institutional response.
- Transformed by trauma. A longitudinal study of posttraumatic stress, growth and perceived event centrality among youths and emerging adults after the terrorist attack on Utøya island
- Post-disaster healthcare for parents. A longitudinal study of the mothers and fathers of the Utøya survivors
- Å leve videre etter katastrofen: Stressreaksjoner og oppfølging etter traumer
Andre publikasjoner
- Editorial: Recovering after terrorist attacks, large-scale accidents and other disasters: Psychosocial care responses across countries.
- Kriseinformasjon må nå hele befolkningen.
- Proactive Psychosocial Follow-up of Young Survivors of a Terrorist Attack: Lessons Learned From Norway .
- Terror leaves adolescents behind.
- På flukt fra krigen