Hovedmål
Å kartlegge barn og ungdom for tidligere traumer og posttraumatiske stressplager (PTS-plager) er viktig for å fange opp de som trenger behandling, og for å måle effekten av behandlingen som gis. Hovedmålet med denne studien er å utvikle et internasjonalt validert kartleggingsskjema for å fange opp PTS-plager hos barn og ungdom i henhold de diagnostiske DSM-5 kriteriene for PTSD. Skjemaet skal utvikles på på ulike språk (amerikansk engelsk, britisk engelsk, tysk, norsk og nederlandsk) og gjelder i aldersgruppen 7-17 år.
Delmål
I tillegg til å utvikle et validert kartleggingsskjema for å måle posttraumatiske stressplager hos barn og ungdom, er målet også å:
– Utvikle en versjon for omsorgsgivere, hvor de rapporterer om plager hos barna eller ungdommene
– Utvikle en kortversjon av skjemaet
– Tilby åpen tilgang på skjemaet, slik at det kan bli implementert i klinisk praksis.
Metode
Utvalget vil bestå av 100 barn eller ungdom som har opplevd en eller flere potensielt traumatiske hendelser. Alle barna og ungdommene er i aldersgruppen mellom 7 og 17 år og vil bestå av både gutter og jenter.
Ved alle BUPer i Norge som er med i TF-CBT implementeringsprosjektet, benytter de allerede CATS. Datainnsamlingen til dette prosjektet vil skje av TF-CBT terapeuter ved 6 utvalgte klinikker. I og med at det skal samles inn i alt 100 skjemaer, skal hver klinikk samle inn 15-20 skjemaer.
I etterkant av datainnsamling skal dataene analyseres sammen med data fra de andre landene som er med i valideringsstudien. Fokuset i analysene vil både være å undersøke den skjemaets indre konsistens (reliabilitetsanalyser), faktorvaliditet (konfirmatorisk faktoranalyse i henhold til 4-faktorstrukturen til DSM-5 og 3-faktorstrukturen til ICD) og undersøke konvergent og divergent validitet.