Tema: Vold og overgrep

Forebygging av vold i oppdragelse. Samarbeid mellom hjelpeapparat og minoritetsforeldre – en kunnskapsoversikt

Neumayer, S. M., Meyer, M., & Sveaass, N. (2008). Forebygging av vold i oppdragelse. Samarbeid mellom hjelpeapparat og minoritetsforeldre – en kunnskapsoversikt.

Metode
Forskningslitteratur og rapporter om fenomenet vold i oppdragelsen, spesielt knyttet til minoritetsfamilier, samt litteratur om tiltak mot dette har vært de viktigste kildene til kunnskap i den foreliggende rapporten.

Viktig informasjon er også innsamlet ved hjelp av samtaler eller telefonintervjuer med sentralt plasserte kollegaer, for eksempel i asylmottak, i bydelene og i prosjekter.

Tiltak
De konkrete tiltakene eller programmene som presenteres i kapitlet ”Samarbeid med minoritetsforeldre – eksempler på tiltak og programmer”  har til felles at de omfatter familier med hjemmeboende barn. Dette betyr at tiltak i forbindelse med barn som er plassert utenfor hjemmet ikke er inkludert her.

Tiltakene som blir presentert har forskjellig opphav, organisatorisk ramme og målsetting. Listen er ikke på noen måte en uttømmende oversikt over tiltak, men gir eksempler på ulike initiativ.

I arbeidet med å forebygge vold i oppdragelsen er  det snakk om å utvikle strategier som på den ene siden respekterer det folk har med seg, samtidig som det settes klare grenser for hva som er akseptabelt og i visse tilfeller direkte ulovlig. Dette blir særlig tydelig i diskusjoner knyttet til tradisjoner som kjønnslemlestelse, men er også høyst relevant når det gjelder fysisk avstraffelse av barn mer generelt.

Det er av betydning at forskningen og kunnskapsutviklingen på dette feltet styrkes, at det foregår en kontinuerlig systematisering og evaluering av de tiltak som utvikles og gjennomføres.

Forebygging av vold i oppdragelse. Samarbeid mellom hjelpeapparat og minoritetsforeldre – en kunnskapsoversikt

PDF 236.2KB

Last ned publikasjon