Smertefulle endringsprosesser. En undersøkelse av arbeidsmiljøet ved utvalgte krisesentre
Laugerud, S. (2009). Smertefulle endringsprosesser. En undersøkelse av arbeidsmiljøet ved utvalgte krisesentre. (Rapport 3/2009).
Studien undersøker arbeidsmiljøet ved krisesentrene og hvilke faktorer som har betydning for trivsel og mistrivsel. Det er spesielt to faktorer som oppleves som vanskelige: sentrenes organisasjonsform og prosessen i tilknytning til organisasjonsendringer.
Problemstilling
Formålet med studien var å få kunnskap om hvilke faktorer i arbeidet ved krisesentrene som oppleves og vurderes som vanskelige og på hvilken måte disse faktorene kan resultere i ulik grad av (mis)trivsel blant krisesentermedarbeiderne.
Hvilken betydning har endringer i organisasjonsstrukturen for krisesentrenes arbeidsmiljø?
Resultater
Undersøkelsen har avdekket at ledere og ansatte ved krisesentrene har/har hatt utfordrende arbeidsbetingelser, og at dette har bidratt til frustrasjon og misnøye som i noen tilfeller har videreutviklet seg til arbeidsmiljøkonflikter.
Det er spesielt 2 faktorer som oppleves som vanskelige av informantene. Det er sentrenes organisasjonsform (flat struktur) og prosessen i tilknytning til organisasjonsendringer.
Den første faktoren er knyttet til sentrenes organisering. Flere av informantene i denne undersøkelsen opplever/har opplevd den opprinnelige flate strukturen som problematisk. Daglige ledere/dagarbeidere har vært spesielt motivert til å endre på organisasjonsformen, blant annet på grunn av uklar arbeids- og ansvarsfordeling. Uforutsigbar og mangelfull ivaretakelse av arbeidsgiveransvaret og personalansvaret er en annen viktig motivasjonsfaktor for deres ønske om omorganisering.
Den andre faktoren er knyttet til selve endringsprosessen. Sentrenes endringstrekk viser en generell utviklingstendens som danner bakteppet for hvert enkelt senters interne «forhandlinger» om og gjennomføring av egne endringer. Studien viser at mange av arbeidsmiljøkonfliktene ved sentrene dreier seg om uenigheter knyttet til spørsmålet om det er aksept for omorganisering/endring, som igjen henger sammen med medarbeidernes synspunkter på ideologi. Ideologiske motsetninger kan forsterkes hvis endringsprosessen settes i gang uten at det er oppnådd felles aksept for dette blant medarbeiderne på senteret.
Anbefalinger
Undersøkelsen viser at arbeidsmiljøet ved krisesentrene kan forbedres ved å fokusere mer på følgende områder:
- rolleforventninger
- ideologisk forankring
- arbeidsgiverkompetanse og HMS
- endringsprosesser
- økning av stillingsbrøker
Dette er faktorer som er vevd sammen og som det kan virke kunstig å skille fra hverandre.
Metode
Studien er basert på intervjuer med 17 personer i nåværende og tidligere daglig lederstillinger, dagarbeidere, ansatterepresentanter i styret, verneombud og styreledere som hovedsakelig var tilknyttet fire krisesentre. To av disse hadde hatt en stabil ledelse i mange år, mens to hadde hatt flere utskiftninger i lederposisjonen.
Smertefulle endringsprosesser. En undersøkelse av arbeidsmiljøet ved utvalgte krisesentre
PDF 473.8KB