For deltakere

En stor takk til dere som var til stede etter terroren og etterlatte for at dere ville delta i 25.juni-studien. Nesten 40% av de som ble rammet har deltatt via intervju eller spørreskjema. At så mange ville dele sine erfaringer gir god og pålitelig kunnskap om hvordan vi kan forbedre oppfølgingen etter katastrofer. Deres stemmer er viktige!

Datainnsamling i 25.juni-studien er nå avsluttet. På denne siden kan du finne informasjon om deltakelse i 25.juni-studien. Har du spørsmål, ta gjerne kontakt med prosjektgruppen ved NKVTS på mail: 25junistudien@nkvts.no, eller ta kontakt med en av våre medarbeidere.


Se Espen Evjent snakke om sin samtale med NKVTS

Målet med studien


Hovedmålet med studien er å få kunnskap som kan bidra til at mennesker som opplever terrorangrep og andre katastrofer, får tilgang til den støtten og hjelpen de trenger over tid.

Studien gjennomføres av Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) i samarbeid med Støttegruppa 25. juni, og er finansiert av Justis- og beredskapsdepartementet og Kultur- og likestillingsdepartementet.


Hvem kan delta?

I denne studien inviterer vi alle som var til stede under terrorangrepet 25. juni, samt etterlatte, til å delta.


Hvordan foregår studien og hva spør vi om?

Du velger selv hvordan du ønsker å ta del i studien. Du kan enten bli intervjuet eller fylle ut et et spørreskjema på nett.

  • Spørreskjema: Dersom du ikke ønsker å bli intervjuet, men likevel vil være med i studien, er det mulig å fylle ut et spørreskjema på nett.
  • Intervju: En intervjuer tar kontakt og avtaler et tidspunkt for et videointervju som passer for deg. Alle intervjuene vil bli gjennomført av trent fagpersonell, for eksempel en lege eller en psykolog. Det blir gjort lydopptak av intervjuet.

Vi ønsker å vite hva du opplevde den 25. juni 2022, og hvordan du har blitt møtt i tiden etterpå. Spørsmålene handler både om ditt sosiale nettverk, hjelpeapparatet, politi og rettsvesen, dersom du har vært i kontakt med disse. Vi vil også spørre deg om helsen din, om ditt forhold og tillit til andre mennesker og til samfunnet, kort om din bakgrunn, og hvordan du har det nå.


Hva skjer med svarene dine?

Dine svar vil lagres på en sikker forskningsserver ved Universitetet i Oslo (UiO) som heter Tjenester for Sensitive Data (TSD). Dine opplysninger, samt lydfilen fra intervjuet, registreres i UiOs Nettskjema og overføres direkte til TSD (www.uio.no/tjenester/it/forskning/sensitiv/).

Alle opplysningene dine vil bli behandlet uten navn og fødselsnummer eller andre direkte gjenkjennende opplysninger. Inne på den sikre TSD-serveren finnes en adgangsbegrenset mappe der en nøkkel som knytter din kontaktinformasjon til dine data oppbevares. Det er kun forskerne i prosjektet som har tilgang til denne. All informasjon vil bli behandlet med respekt for personvern og privatliv, og i samsvar med lover og forskrifter.

Forskningsgruppen, inkludert alle intervjuere, har taushetsplikt. Det betyr at ingen andre vil få vite om du er med i studien eller ikke, hva du har krysset av på spørreskjemaet eller har fortalt på intervjuet.


Frivillig deltakelse

Det er helt frivillig å delta. Du kan når som helst, og uten å oppgi noen grunn, trekke deg fra studien. Dersom du trekker tilbake samtykket, vil det ikke forskes videre på dine opplysninger.

Dersom du allerede har samtykket til å delta, men ønsker å endre noe på samtykkeskjemaet eller trekke deg fra å delta kan du ta kontakt med oss:


E-post: 25junistudien@nkvts.no

Telefon: 90730464 (ring eller send SMS).


Hvordan fant vi deg?

For å kunne invitere deg og andre direkte berørte av terroren i Oslo 25. juni, 2022, til å delta i studien, har NKVTS søkt om tilgang til politiets liste på ca. 600 fornærmede og vitner. NKVTS fikk tilgang til politiets liste på strenge betingelser for ivaretakelse av ditt personvern. Tilgang ble gitt på grunnlag av godkjent søknad til Riksadvokaten, det nasjonale Rådet for taushetsplikt og forskning, samt Regional komite for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK). Kontaktopplysningene dine, inkludert adresse, telefonnummer og e-post adresse, er hentet fra Folkeregisteret.

Kun prosjektgruppen har tilgang til kontaktinformasjonen din. Denne informasjonen slettes etter bruk. Alle som jobber med studien har taushetsplikt.


Formidling av resultatene

NKVTS og Støttegruppa vil formidle forskningsresultatene bredt, med målsetting om å sikre bedre hjelp til de berørte etter 25. juni, samt jobbe for bedre beredskap neste gang en katastrofe rammer.

Den 18. juni ble en nasjonal rapport om rammedes erfaringer etter terroren 25.juni 2022 publisert. Du kan finne lenke til selve rapporten og en oppsummeringsartikkel nederst på denne siden.

Resultater vil også publiseres i form av vitenskapelige artikler, samt formidles via seminarer, konferanser og i media nasjonalt og internasjonalt.

Vi kommer ikke til å publisere informasjon som gjør det mulig å kjenne igjen enkeltpersoner.