Aktuelt

Et liv i full oppløsning

Nå er smarttelefonen Samasonic X-Shot 6G+ lansert. Dessverre.

Kampanjeslagord: Total kontroll. Null samtykke. Full oppløsning.
VERDENS RÅESTE MOBILTELEFON, DESSVERRE: Nå lanserer Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress den helt nye mobiltelefonen Samasonic X-Shot 6G+ – med unike egenskaper som NiteOps, SocialCtrl, 8K og 6G+. For å sette søkelys på det økende problemet digital vold. Foto: GR&EI

Salget av smarttelefoner har tidoblet seg fra 2007 til 2021. I Norge har nå over 95 prosent av befolkningen en smarttelefon. Vi snakker ofte om at kameraet blir råere. At prosessoren blir bedre – og hastigheten raskere. At smarttelefonen blir smartere.

At mobilen kan brukes til å trakassere, kontrollere, true, presse og overvåke – det snakker vi ikke like mye om.

Digital vold

Portrett av Geir Borgen
Geir Borgen er prosjektleder for dinutvei.no – Nasjonal veiviser ved vold og overgrep. Foto: NKVTS/Kristoffer Sandven

– Vi snakker sjelden om hvor enkelt det har blitt å utøve digital vold – som å spre private bilder uten samtykke eller dele overgrep på direkten, sier Geir Borgen, lege og prosjektleder for dinutvei.no – Nasjonal veiviser ved vold og overgrep ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS). Nettopp derfor er den fiktive smarttelefon – Samasonic X-Shot 6G+ – lansert ved bruk av mobiltelefonindustriens eget språk og virkemidler.

Hva er digital vold? – Dinutvei.no

Betenkelige fordeler

Kampanjen er tilsynelatende lik andre mobiltelefonkampanjer, men budskapet tar en uventet vending. Annonseinnholdet løfter produktfordeler ved den nye mobilen som med ett oppfattes betenkelig.

Artikkelen fortsetter under filmen. 

– Vi løfter opp nifse egenskaper ved moderne teknologi gjennom en fiktiv lansering av morgendagens mobil, forteller Thorbjørn Laundal, kommunikasjonssjef ved NKVTS.

Kommunikasjonssjef ved NKVTS, Thorbjørn Laundal. Foto: NKVTS/Kristoffer Sandven

– Samasonic X-Shot 6G+ er en mobilnyhet med et svært godt kamera, neste generasjons hastighet og en fantastisk sporingsfunksjon. Egenskaper som plutselig blir helt uspiselige når de settes i denne konteksten. Det er ikke sikkert alle vet at å lagre film, bilder, lydopptak og annen data – med en kjip hensikt – er digital vold. Dessverre. Nå ønsker vi at flere får med seg at det også er ulovlig og straffbart – og at det finnes hjelp.

Se alt om den fiktive telefonen her.

Mobilen som våpen

– Kort fortalt ønsker vi å formidle at det finnes folk rundt oss som bedriver vold og overgrep ved hjelp av smarttelefonen. Smarttelefonen kan gi folk et liv i full oppløsning – på den kjipe måten. Reklamen er ment å la oss kjenne på ubehaget ved nettopp den tanken. Samtidig vil vi formidle at det finnes hjelp og informasjon på dinutvei.no.

Her er kampanjesiden på dinutvei.no.

Kampanjen som frem mot jul, går i radio, på digitale boards og i sosiale medier og på youtube lanseres også fysisk i butikk med skjult kamera. Influenserne Erik Follestad og Kristin Gjelsvik er også filmet når de åpner esken med Samasonic X-Shot 6G+

Slik gikk det da Samasonic ble lansert i fysisk butikk: