Traumebehandlingskonferansen 2025 – medisin mot motløshet

– Traumebehandlingskonferansen 2025 er en mulighet for klinikere til å få påfyll i en travel hverdag hvor det kan være krevende å finne tid til faglig oppdatering. Vi inviterer forelesere som kan adressere problemstillinger som klinikerne står i, og som kan vise til hva forskningen sier og dele sin kliniske erfaring.


Dette sier Silje Mørup Ormhaug. Hun er prosjektleder for Traumebehandlingskonferansen 2025. Tema for årets konferanse er “Unngåelse i traumebehandling: Hvordan møter vi det?”.

Temaer man ikke bør unngå

Fokuset er på unngåelse i bred forstand. Også temaer som er vanskelige å ta opp blir belyst, som pasienters økonomi eller barn og unge som har skadelig eller problematisk seksuell atferd.

– Dette kan være temaer det er vanskelig for terapeuter å gå inn i –men som er viktige, sier Ormhaug.

Det kan også være pasientgrupper som hadde hatt nytte av traumefokusert behandling men som ikke tilbys dette fordi terapeutene selv blir overveldet av at det er mye kompleksitet og pågående kriser.

– Så vi ønsker å utforske hvor grensen går for når det er riktig å unngå å fokusere på traumene, for det skal man av og til gjøre, og når det er på tide å våge å gå inn i traumeerfaringene, sier Ormhaug.

Konferansen har en klinisk vinkling. Derfor retter den seg primært mot personer som jobber klinisk og møter pasienter. Det kommer også forskere og folk fra beslutningsmyndigheter. Alle som er interessert i traumeproblematikken er velkommen.

Silje Mørup Ormhaug

Internasjonale navn på programmet

Konferansen har internasjonale og nasjonale forelesere, så første halvdel av konferansen blir på engelsk og andre halvdel norsk.

– Det er mange sterke forelesere på plakaten. Vi får blant annet Katrin Glatz Brubakk, som kommer rett fra Gaza, og vil fortelle litt om arbeidet sitt der, men også hvordan hun møter familier i vanskelige livssituasjoner her i Norge, forteller Ormhaug.

Agnes van Minnen, som åpner konferansen, er professor ved Radboud-universitetet i Nederland. Hun forsker på behandling av pasienter med angstlidelser og posttraumatisk stresslidelse, både klinisk og eksperimentelt og har lang erfaring med å intensivbehandling for pasienter med PTSD og kompleks PTSD.  Zemir Popovac er psykologspesialist utdannet ved Universitetet i Oslo. Han er en av gründerne til Favne Psykologbistand, og avslutter konferansen med et innlegg om unngåelse av frustrasjon og foreldrerollen.

Faglig leder Silje Mørup Ormhaug sier: – Foreleserne fokuserer alle på unngåelse i innleggene, men med ulike innfallsvinkler. Vi håper det skal bli en fin rød tråd gjennom konferansen.

Det er også mulighet til å delta digitalt, så de som ikke har anledning til å reise til Oslo kan derfor være med fra kontoret eller hjemmefra. Det er også verdt å notere seg at den er godkjent som vedlikeholdsaktivitet av Den norske legeforeningen og Psykologforeningen.

Kunnskapsbasert påfyll i en mørk tid

Traumebehandlingskonferansen skal være en hyggelig møteplass. Mange av de som kommer er faste deltakere, og kommer både for å treffe gamle kollegaer og å få godt faglig innhold.

Silje Mørup Ormhaug sier: – Vi ønsker å bidra med kunnskapsbasert påfyll i en mørk tid – vi vil være en medisin mot motløshet. Det er fort gjort å føle seg litt hjelpeløs når man ser på all elendigheten som skjer i verden, så fokuset vårt er på “hva kan jeg gjøre”.  

Hun legger til: – Jeg gleder meg veldig til Traumebehandlingskonferansen 2025. Jeg er spent på hvordan det blir med hybridkonferanse, men tror det skal bli veldig bra! Vi har hatt svært gode erfaringer med tidligere konferanser.

Faglig leder Silje Mørup Ormhaug arrangerer Traumebehandlingskonferansen i samarbeid med en gruppe faglige rådgivere fra NKVTS samt en ekstern referansegruppe og en praktisk komité. Konferansen foregår 7.-9. mai på Thon Hotel Storo i Oslo, men kan også følges digitalt. Det er fortsatt mulig å kjøpe billetter.