Råd, støtte og hjelpetjenester
Om du får reaksjoner på stress når noe minner deg om terrorangrepet 25. juni, er det viktig at du minner deg på at hendelsene ligger tilbake i tid. Det er helt normalt å reagere når man blir minnet om så vonde hendelser.
Her er 5 råd som kan være til hjelp:
1. Du er trygg
Minn deg selv på at katastrofen er over, og det farlige ligger i fortiden.
2. Vær sammen
Ikke vær alene med vonde tanker og opplevelser. Søk til mennesker du er trygg på. La andre få lov å hjelpe deg. Fortell gjerne om hendelsen til noen som tåler å høre på deg. Husk at det ikke er alle som vil snakke så mye om det de har opplevd, det er også greit.
3. Bruk det som har hjulpet deg før
Minn deg på dine sterke sider. Det vil hjelpe deg til å mestre reaksjonene. De samme strategiene du har hatt nytte av før vil du også kunne ha nytte av nå.
4. Ha fokus på dagliglivet
Sørg for å få nok hvile og følg de vanlige rutinene dine. Gjør aktiviteter som gjør at du føler deg bedre. Gå tur? Høre på musikk? Være med venner og familie? Sosialt samvær med nære og regelmessig døgnrytme med tilstrekkelig søvn, sunne måltider og fysisk aktivitet kan bidra til å redusere stressnivået i kroppen. Bruk av alkohol og andre rusmidler kan forverre stress og helseplager.
5. Be om hjelp
Be om hjelp fra hjelpetjenestene ved behov, for eksempel fastlegen din.
Oversikt over DPS-er (Distriktspsykiatriske sentre) som tilbyr traumefokusert behandling

Støttegruppa 25. juni
Støttegruppa 25. juni ble opprettet i Oslo 6. mars 2023. Den jobber for å formidle berørtes erfaringer og behov i møte med myndighetene, tjenestetilbydere og andre relevante instanser. Støttegruppa er fortsatt aktiv, og ønsker både gamle og nye medlemmer velkommen.
Nettstedet til Støttegruppa 25. juni – Tjuefemtejuni
Støttegruppa tilbyr et nettverk og kontakt med andre som ble berørt av terroren, og skal være en støtte og en stemme for berørte etter terroren i Rosenkrantz gate 25. juni 2022.
Ved å ta direkte kontakt med Støttegruppa kan du få råd og veiledning angående helsehjelp eller juridisk hjelp, og du kan få snakke med noen som var til stede den 25. juni og har opplevd det samme som deg
Behandling for posttraumatisk stresslidelse (PTSD)
Rammede med posttraumatisk stresslidelse (PTSD) kan ha god effekt av traumefokusert behandling.
Ved NKVTS pågår det en nasjonal implementering av kunnskapsbasert traumebehandling med LOCI (LOCI Norge), ledet av Karina Egeland, Tuva Øktedalen og Nadina Peters.
Personer som strever med betydelige posttraumatiske stress-symptomer eller PTSD kan ved behov henvises via fastlege til traumefokusert behandling ved en LOCI-klinikk i Norge, også utenfor egen by/kommune (rett til fritt behandlingsvalg).
En rekke distriktspsykiatriske sentre (DPS-er) fordelt over hele Norge har dette tilbudet.
Alle behandlere ved slike klinikker får opplæring i kartlegging av traumehendelser og diagnostisering av PTSD. Noen av terapeutene får i tillegg opplæring i kunnskapsbaserte behandlingsmetoder Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) og Kognitiv Terapi for PTSD (CT-PTSD).
EMDR Norge og Norsk Forening for Kognitiv Terapi er ansvarlige for opplæring og veiledning av behandlere. Samtidig får ledere i klinikkene oppfølging gjennom implementeringsstrategien LOCI (Leadership and Organizational Change for Implementation).