Aktuelt

Råd om reaksjoner under Pride

I tiden fremover kan mange føle på vonde minner om angrepet under Pride-feiringen for to år siden. Her er noen råd for hvordan håndtere krevende tanker og følelser som måtte dukke opp.

Oslo Pride starter den 19. juni, og pågår frem til paraden den 29. juni. Midt i Pride-uka, på toårsdagen for angrepet, arrangeres det en minnemarkering. Dette kan vekke vonde minner og være følelsesmessig krevende for berørte. Tankene på det som skjedde denne dagen og utfordringene som kom etterpå, vil være tunge å håndtere for noen.

Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) har utarbeidet råd til de som ble rammet av terroren 25. juni, 2022 og deres nærmeste. Dette er for å hjelpe dem å forstå og håndtere eventuelle vanskelige reaksjoner.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hender gjør hjerte-tegnet foran et prideflagg

Følelser som kan dukke opp

Betydningen av 25. juni og konsekvensene for den skeive bevegelsen, er et tema i mediene under Pride. Motstanden mot Pride er også til stede i offentligheten. For de direkte berørte kan det være vanskelig å møte medieomtalen og debattene.

I forbindelse med årsmarkeringen og medieomtalene av denne, kan berørte kjenne på følelser som frykt, sinne, tristhet, følelse av svik, eller ensomhet. Noen kan føle seg fysisk dårlige og kjenne på for eksempel uro, kvalme, hjertebank og kortpustethet, andre kan få søvnvansker.

Planlegg hvordan du kan håndtere egne reaksjoner

Tenk gjerne gjennom hva du bør gjøre for å forberede deg på tiden som kommer, enten du vil delta i minnemarkeringen og Pride-uka, eller ikke. Om du pleier å reagere kraftig når du blir minnet om terrorangrepet 25. juni, kan det også skje i den kommende tiden.

En motivasjon for å delta kan likevel være at du ønsker å markere dagen for terroren for å minnes og stå sammen. Kanskje ønsker du også å delta på Pride selv om det kan føles farligere enn før.

Tenk over hva som er viktig for deg, og planlegg etter det. Hvis du bestemmer deg for å delta, ta gjerne med deg noen som står deg nær som kan være til støtte for deg. Kjenn etter, og sørg for å ta pauser når du trenger det.

Om du får stressreaksjoner er det viktig at du minner deg selv på at hendelsen ligger tilbake i tid. Det er helt normalt å reagere når man blir minnet om vonde hendelser og tap.

6 råd for hvordan å håndtere vanskelige tanker og følelser under Pride

1. Minn deg selv på at du er trygg

Minn deg selv på at du er trygg og angrepet er over. Det farlige ligger i fortiden.

2. Vær sammen

Ikke vær alene med vonde tanker og opplevelser. Søk til andre. La andre få lov å hjelpe deg. Fortell gjerne om hendelsen til noen som tåler å høre på deg. For nære er det viktig å huske på at det ikke er alle som vil snakke så mye om det de har opplevd, det er også greit.

3. Bruk det som har hjulpet deg før

Minn deg på dine sterke sider. Det vil hjelpe deg til å mestre reaksjonene. De samme strategiene du har hatt nytte av før, vil du også kunne ha nytte av nå. Fortell gjerne dine nærmeste hva som kan hjelpe deg nå. Dette kan være enkle ting som en klem, å se en film, spise middag, eller å gå en tur sammen.

4. Ha fokus på dagliglivet

Sørg for å få nok hvile og følg de vanlige rutinene dine. Gjør aktiviteter som gjør at du føler deg bedre. Kanskje hjelper det å gå en tur, høre på musikk, eller å være med venner og familie?

Søvn, sunne, regelmessige måltider, og fysisk aktivitet kan redusere stressnivået i kroppen. Rusmidler gjør derimot vondt verre. Unngå overforbruk av alkohol, andre rusmidler, beroligende, sovemedisiner og smertestillende.

5. Forbered deg og dine nærmeste

Forbered deg, dine nærmeste, skole og arbeidsgiver. Fortell gjerne dine nærmeste samt kontaktlærer eller arbeidsgiver, om at du er berørt av terroren, og kan få reaksjoner i forbindelse med Pride og toårsdagen. Slik kan dere sammen lage en god plan for å støtte deg dersom du trenger det.

6. Søk hjelp

Om du er mye plaget vil det være viktig å koble inn helsepersonell som kan hjelpe. Start med å ta kontakt med fastlegen din. Helsepersonell kan hjelpe deg bedre om du får kjennskap til hva du har vært utsatt for, samt reaksjoner, inkludert overforbruk av medikamenter og rusmidler.

Du kan lese mer på denne siden om hvordan du går frem i helsetjenestene for å få utredning og hjelp for PTSD. Det finnes også mange hjelpetelefoner, om du trenger noen å snakke med.

Hjelpetelefoner og chat

Det finnes mange telefontjenester og nettsider hvor du kan få råd, veiledning og noen å snakke med. Se oversikter her: