Aktuelt

Vil sikre bedre hjelp og støtte til overgrepsutsatte

Over 600 personer har deltatt i en ny studie om seksuelle overgrep. Målet er å forbedre tjenester for overgrepsutsatte og øke kunnskapen om hvordan de kan få best mulig hjelp. Nå er de første resultatene under oppseiling.

Andrea Nordvoll Rustand. Foto: Kristoffer Sandven/NKVTS

– Vi vil finne ut mer om hvordan utsatte har det i tiden etter overgrepet. Vi er spesielt interessert i hva som påvirker utsattes psykiske helse, erfaringer med hjelpe- og rettsapparatet og støtte fra familie og venner, sier Andrea Nordvoll Rustand. Hun er doktorgradsstipendiat ved NKVTS og er med i forskningsprosjektet TRUST (Trust after sexual trauma).

Hjelp og støtte for overgrepsutsatte

Håpet er at studien skal bidra til bedre hjelp og støtte for overgrepsutsatte. Med kunnskap fra studien kan tjenestene rustes opp til å bedre møte utsattes behov og begrense langsiktige skadevirkninger.

– Kunnskapen vi får fra studien kan bidra til at vi i langt større grad forstår hvordan seksuelle overgrep rammer de utsatte, og samtidig hvordan samfunnet bidrar til å hemme eller fremme helseutvikling i etterkant.

TRUST setter den sosiale konteksten i fokus. Forskerne tror at møtet med offentlige tjenester og eget sosialt nettverk kan ha betydning for hvordan det går med utsatte i tiden etter seksuelle overgrep.

Rustands doktorgradsprosjekt handler om nettopp dette. Hun er i full gang med å se på hvordan andres reaksjoner etter et overgrep påvirker den utsattes psykiske helse i tiden etter hendelsen. Med denne kunnskapen kan pårørende få veiledning om betydningen av sosial støtte og hvordan de best kan hjelpe den utsatte. Samtidig kan det resultere i råd til den utsatte om hva slags responser de kan forvente fra andre, og hvordan de kan håndtere disse.

Siri Thoresen. Foto: Kristoffer Sandven/NKVTS

Planlagt langtidsoppfølging

Studien er en nasjonal forløpsstudie der deltakerne blir kontaktet fem ganger i løpet av en periode på 18 måneder. Gjennom spørreskjema på nett eller intervju får deltakerne mulighet til å dele sine erfaringer. Alle kan delta, uavhengig av om de har oppsøkt hjelp eller ikke.

– Deltakerne har blitt rekruttert gjennom landets overgrepsmottak, men vi har også utvidet rekrutteringen til de som ikke oppsøker hjelp. Dette har gjort at vi har fått mange flere deltakere med i studien, forteller professor Siri Thoresen i TRUST.

Majoriteten av de som utsettes for seksuelle overgrep oppsøker ikke hjelp i den første tiden etterpå. Det er derfor viktig å inkludere begge grupper. Tidligere forskning har vist at det finnes en rekke barrierer mot å fortelle om slike erfaringer, som for eksempel stigma og skam.

– Det er fortsatt mulig å delta i studien frem til slutten av året. Jo flere som deltar, desto bedre bilde får vi av hvordan utsatte for seksuelle overgrep har det i tiden etterpå. Følg gjerne med på Instagram-profilen @trust_studien for oppdateringer og resultater fra studien.

Les mer om prosjektet: Trust after Sexual Trauma