EASE-prosjektet

Forskningsprosjektet Early Support after Exposure to Trauma (EASE) har mål om å forbedre psykososiale tjenester for traumeutsatte. NKVTS samarbeider om prosjektet med psykososiale kriseteam i en rekke kommuner, brukergrupper, representanter fra statsforvaltere, helsemyndigheter og kommunesektorens organisasjon (KS), og nasjonale og internasjonale forskningspartnere.

Kunnskapsbasert forebygging av PTSD i kommunale kriseteam

Traumatiske opplevelser kan forårsake mye lidelse og psykiske plager. Mange som opplever slike hendelser klarer seg godt over tid, mens andre kan få mer langvarige plager som posttraumatisk stresslidelse (PTSD).

I Norge i dag ligger ansvaret for tidlig psykososial oppfølging etter traumatiske hendelser hos kommunale kriseteam. Det finnes likevel ingen lett tilgjengelige og kunnskapsbaserte forebyggende psykologiske behandlinger for traumerammede. Forskningsprosjektet EASE arbeider for å forbedre tilgangen til kunnskapsbaserte psykologiske oppfølgingstiltak for traumerammede som får oppfølging av psykososiale kriseteam.

EASE-prosjektets mål

  • Effektiv forebygging: EASE undersøker om en internettbasert behandling som gis kort tid etter kriser og katastrofer, kan forebygge utviklingen av psykiske vansker. Behandlingen som undersøkes heter «Condensed Internet-delivered Prolonged Exposure» (CIPE). Les mer om CIPE nederst på siden. Mer om forebygging av PTSD finnes her.
  • Helseøkonomi og implementering: EASE-studien undersøker også CIPEs kostnadseffektivitet og implementerbarhet i stor skala i 14 norske kommuners psykososiale kriseteam.
  • Samarbeidsnettverk: EASE har etablert og opprettholder et tverrfaglig og tverrsektorielt samarbeidsnettverk, bestående av organisasjoner som er involvert i psykososial oppfølging etter kriser og katastrofer i Norge. Dette inkluderer representanter fra kommunale helsetjenester, brukerorganisasjoner, statsforvalter, helsemyndighetene, Regionalt ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging (RVTS øst), og Kommunesektorens organisasjon (KS).

Prosjektets metode

EASE samarbeider med 14 kommunale kriseteam. Vi gjennomfører en randomisert kontrollert behandlingsstudie (RCT), der halvparten av deltakerne mottar ordinær oppfølging i kriseteam, og halvparten av deltakerne får CIPE (internettbehandling) i tillegg til ordinær oppfølging. Resultatene vil gi oss informasjon om CIPE effektivt reduserer psykiske plager og forebygger PTSD etter belastende livshendelser. For å undersøke om CIPE er helseøkonomisk bærekraftig og implementerbar benytter EASE registerdata og spørreskjemaer fra både behandlere og brukere. For å undersøke viktige barrierer og fasilitatorer for implementering av EASE i kriseteam, benyttes intervjuer med ledere og helsepersonell i psykososiale kriseteam, samt gjennomgang av relevante styringsdokumenter (veiledere, lovverk, etc.).

«Condensed internet-delivered Prolonged Exposure» (CIPE)

EASE undersøker effekten av «Condensed Internet-delivered Prolonged Exposure» (CIPE) i psykososiale kriseteam i norske kommuner. Behandlingen er basert på «Prolonged Exposure» som er en anerkjent og veldokumentert kunnskapsbasert behandling for PTSD.

Les mer om Prolonged Exposure.

CIPE er utviklet og utprøvd ved Karolinska Institutet i Sverige. Alle behandlingskomponentene i CIPE er hentet direkte fra PE, og er forkortet og skrevet inn i et forebyggende rammeverk. Hele behandlingen gjennomføres via en nettside.

På nettsiden får traumerammede informasjon om vanlige psykologiske reaksjoner etter belastende livshendelser, og hva de selv kan gjøre for å minimere risikoen for utviklingen av slike plager. Deltakerne jobber med konkrete terapeutiske hjemmeoppgaver, og en behandler i kommunens psykososiale tjenester følger med på og støtter den traumerammedes arbeid. Behandlingen krever at brukeren jobber med behandlingsoppgaver omtrent 6 timer per uke i omtrent 3 uker. Behandlingsprogrammet har vist god effekt på forebygging av psykiske plager etter belastende livshendelser.