Mer informasjon til deg som deltar
Formålet med studien er å kartlegge forekomsten av ulike former for vold, overgrep og andre alvorlige hendelser i den norske befolkningen. Vi skal også se på hvordan slike hendelser virker inn på helse, livskvalitet, bruk av rettsvesen og hjelpetjenester, og arbeidsdeltakelse.
Om prosjektet
Vold, overgrep og andre alvorlige hendelser er store folkehelse- og samfunnsutfordringer. Mange som har opplevd vold eller overgrep oppsøker heller ikke hjelp eller kontakter politiet. For å kunne forebygge, oppdage og behandle vold og overgrep trenger vi å vite hvor stor del av befolkningen som er utsatt. Det er også viktig å vite hvordan de som er utsatt har det, sammenlignet med de som ikke har slike opplevelser. En lignende undersøkelse ble utført i 2013. På lang sikt ønsker vi å kartlegge endringer i hvor mange som utsettes for vold og overgrep.
Resultatene fra den forrige undersøkelsen ble brukt til å lage rapporten Vold og voldtekt i Norge: En nasjonal forekomststudie av vold i et livsløpsperspektiv. Denne rapporten har vært svært nyttig for mange, inkludert organisasjoner, medier, politikere og andre som jobber med disse temaene.
Prosjektet vil resultere i en rapport, flere vitenskapelige artikler og presentasjoner på vitenskapelige konferanser. Videre ønsker vi å formidle resultatene i media og via NKVTS’ nettressurser. Også mange faggrupper vil kunne være interessert i resultatene, for eksempel hjelpetjenester, helsepersonell og politikere.
Hvorfor har du blitt spurt om å delta?
60 000 personer mellom 18 og 74 år – like mange menn og kvinner – har blitt trukket tilfeldig fra Folkeregisteret. I tillegg har 15 000 personer med ikke-skandinavisk bakgrunn blitt trukket tilfeldig fra Folkeregisteret. Dette fordi denne gruppen kan være vanskeligere å komme i kontakt med på telefon.
Vi har trukket deltakere tilfeldig fra Folkeregisteret fordi vi ønsker å snakke med et utsnitt av befolkningen, uavhengig av hva de har opplevd og hvordan de har det. Derfor er det viktig at så mange som mulig deltar.
Alle som er trukket ut har fått tilsendt et informasjonsbrev om undersøkelsen i posten. Noen har fått tilbud om å delta i et telefonintervju mens andre har blitt spurt om å delta i en web-undersøkelse. Vi vil avslutte datainnsamlingen når vi har gjort telefonintervjuer med 5000 personer, og 1000 personer har svart på web-undersøkelsen. Noen kan altså oppleve å få brev, men ikke bli kontaktet. Hvis du ikke blir kontaktet, så vil vi likevel takke deg for å ha vist interesse for studien. Hvis du ikke har blitt kontaktet og trenger noen å snakke med om det du har opplevd, kan du finne mange gratis hjelpetjenester på dinutvei.no.
Hvilke spørsmål vil bli stilt?
Du som deltar blir spurt om tillit og psykisk helse, samt om ubehagelige opplevelser du kan ha opplevd, deriblant voldtekt, fysisk vold fra partner og andre, psykisk vold i parforhold, vold og overgrep i oppveksten, samt nettrelaterte seksuelle overgrep. Også andre ubehagelige hendelser blir tatt opp, samt bruk av helse- og støttetjenester og eventuell kontakt med politi og rettsvesen for de som har vært utsatt for vold eller overgrep. Du kan velge å bli intervjuet på norsk eller engelsk.
Fordeler og ulemper ved å delta
Den enkelte deltager vil ikke ha direkte nytte av undersøkelsen. Din deltakelse vil likevel kunne bidra til at samfunnet lettere kan forebygge og hjelpe andre i fremtiden. Tidligere studier har vist at de fleste synes det er greit å svare på spørsmål om vold og overgrep, og at flertallet opplever at det er positivt å delta.
Undersøkelsen vil kartlegge omfanget av vold og overgrep i Norge. Dette kan påvirke den offentlige debatten om ulike former for vold, forebygging og behandling. Svar fra undersøkelsen vil også være viktig for myndighetene når strategier for forebygging, behandling og andre hjelpetiltak legges.
For de fleste vil deltakelse ikke ha noen spesielle ulemper. For noen kan spørsmål om vanskelige livserfaringer og helse oppleves ubehagelig å svare på. Skulle du få behov for å snakke med noen etter at du har svart, vil du få tilbud om dette etter at du har utført undersøkelsen. Det er ingen andre kjente ulemper ved å delta i studien.
Finansiering og godkjenning
Studien inngår som del av Regjeringens handlingsplan mot vold i nære relasjoner. Justis- og beredskapsdepartementet er hovedfinansiør for undersøkelsen. Andre departementer som støtter studien er Helse- og omsorgsdepartementet, Arbeids- og sosialdepartementet, Barne- og familiedepartementet, Kunnskapsdepartementet, Landbruks- og matdepartementet og Kommunal- og moderniseringsdepartementet.
Regional komité for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK) har gjort en forskningsetisk vurdering og godkjent prosjektet [REK nummer: 186661].
Prosedyren for trygg og lovlig innhenting, bearbeiding og lagring av personopplysninger har blitt gjennomgått av Norsk senter for forskningsdata (NSD), og utføres etter deres anbefaling.
Forsikring
Det er svært liten risiko for at deltakerne kan ta skade av undersøkelsen. Hvis det skulle skje er NKTVS selvassurandør.