Hovedmål
Utvikle mer sikre tall som kan bidra til bedre spissing av innsatsgrupper og innsatsområder.
Metode
Registerdata fra Statistisk sentralbyrå (SSB) ble kombinert med befolkningsbaserte surveydata om kjønnslemlestelse i de berørtes opprinnelsesland.
Tilleggsinformasjon
Funn
Per første januar 2013 bodde det i Norge 44 467 første og annengenerasjons jenter og kvinner med bakgrunn i ett av de 29 landene hvor kjønnslemlestelse er grundig dokumentert. Om lag 40 prosent av disse jentene og kvinnene, ca. 17 300, antas å ha blitt kjønnslemlestet før de kom til Norge. Om lag halvparten av disse igjen, ca. 9 100, har trolig blitt utsatt for den mest omfattende formen, infibulasjon.
Videre regnes ca. 15 500 jenter som potensielt i risiko, fordi de har bakgrunn fra berørte land. Dette tallet har ikke tatt hensyn til utbredelsesprosenten i hjemlandet. Men fordi man sjelden vet hvem som kommer fra hvilken region, etnisk gruppe og familie, må alle disse nås med forebyggende arbeid. Imidlertid er de som kanskje reelt er i risikosonen mye lavere. Dette tallet er beregnet til et sted mellom 3 000 og 7 900 som har bakgrunn fra ikke bare land, men regioner og etniske grupper der praksisen er utbredt.