A parallel investigation of trauma exposure, maladaptive appraisals and posttraumatic stress reactions in two groups of trauma-exposed adolescents.
Undset, A. B., Jensen, T., Dyb, G. A., Wentzel-Larsen, T., Ormhaug, S. M., Stensland, S. Ø. B., Blix, I., (2024). A parallel investigation of trauma exposure, maladaptive appraisals and posttraumatic stress reactions in two groups of trauma-exposed adolescents. Taylor & Francis. doi:10.1080/20008066.2024.2402193
Denne studien undersøker negative traumerelaterte tanker hos to grupper med ungdommer som har opplevd traumatiske hendelser: 165 ungdommer som overlevde terrorangrepet på Utøya og 152 ungdommer som er henvist til behandling i BUP etter traumatiske hendelser.
Negative traumerelaterte tanker og PTSD hos ungdommer
Hvorfor er dette viktig?
Etter traumatiske hendelser er det vanlig å kjenne på reaksjoner som uro, negative tanker og følelser om det som har skjedd, mareritt og påtrengende tanker, og unngåelse av ting som minner en om den vonde hendelsen. Dette kaller vi posttraumatiske stressreaksjoner. For de fleste går disse reaksjonene over i løpet av de første månedene, mens andre kan oppleve at de varer over tid. En rekke studier har forsøkt å finne ut av hva det er som gjør at noen opplever vedvarende reaksjoner, og en viktig faktor er hvordan man tenker og forstår det man har opplevd.
Negative traumerelaterte tanker, eller «maladaptive appraisals», er tanker som kan gjøre det vanskeligere å håndtere en traumatisk opplevelse. Fra tidligere vet vi at å oppleve mye negative tanker etter en traumatisk hendelse er tett knyttet til posttraumatiske stressreaksjoner. Det vi ikke vet så mye om er hva som gjør at noen utvikler flere slike tanker enn andre, og om hvilke typer tanker ungdommer som har vært utsatt for ulike typer hendelser utvikler.
Denne studien undersøker spesielt tanker om at man er varig forandret etter den skremmende hendelsen («Jeg vil aldri ha normale følelser igjen»), og tanker om at man er sårbar i en skremmende verden («Alle svikter meg»). Vi har undersøkt om alder, kjønn og hvor mange og hvilke typer hendelser man har opplevd har noe å si for hvilke tanker man utvikler. Vi har også sett på sammenhengen mellom ulike typer tanker og posttraumatiske stressreaksjoner.
Hvem er i risikosonen?
Resultatene i denne studien tyder på at noen faktorer er knyttet til å ha mye negative tanker etter en traumatisk hendelse. Blant ungdommene som overlevde terrorangrepet på Utøya hadde jentene oftere tanker om at verden er skremmende, mens de ungdommene som hadde opplevd at noen nære ble utsatt for vold hadde mer negative tanker om at de er varig forandret etter den skremmende hendelsen. Jo flere typer hendelser ungdommene fortalte at de ha hadde opplevd, jo mer negative tanker hadde de.
Blant ungdommene som var henvist til BUP, fant vi ingen sammenheng mellom alder, kjønn og hva de hadde opplevd for hvor mye og hvilke typer negative tanker de hadde. Men, i denne gruppen hadde ungdommene høyere nivåer av posttraumatiske stress reaksjoner og mer negative tanker enn blant ungdommene som hadde overlevd terrorangrepet.
Hvordan kan vi forstå forskjellene mellom disse to gruppene?
En viktig ting å huske på er at blant ungdommene som hadde overlevd terrorangrepet på Utøya, så var det både ungdommer som hadde store vansker, mens andre fortalte om mindre vansker litt over ett år etter terrorangrepet. Blant ungdommene som var i behandling hos BUP så var det et krav at man måtte ha mye reaksjoner for å få være med i studien. Dette skaper noen viktige forskjeller mellom disse gruppene som er viktig å huske på når man skal forstå disse resultatene.
- Hvorfor var noen faktorer knyttet til negative tanker i den ene gruppa, men ikke i den andre?
Fordi det er forskjell i hvor mye grad av symptomer varierer i de to gruppene, kan det påvirke hvilke sammenhenger vi klarer å finne. Derfor kan vi ikke si noe om kjønn og fysisk vold hadde større betydning for hvilke tanker man utvikler i den ene gruppa enn i den andre, men vi kan si at kjønn og fysisk vold hadde en betydning for ungdommene som overlevde terrorangrepet på Utøya.
Sammenheng med stressreaksjoner
Studien viser at det er en sterk sammenheng mellom negative traumerelaterte tanker og posttraumatiske stressreaksjoner. Det betyr at de ungdommene som tenker mest negativt om seg selv og verden etter en traumatisk hendelse, også har de sterkeste stressreaksjonene. Begge typene negative traumerelaterte tanker var i like stor grad knyttet til posttraumatiske stressreaksjoner.
Disse resultatene tyder også på at sammenhengen mellom negative traumerelaterte tanker og reaksjoner er sterk på tvers av ulike grupper av ungdommer som har opplevd ulike typer traumer.
Hvem er dette viktig for?
Disse resultatene støtter tidligere forskning som finner at negative tanker om traumet er tett knyttet til posttraumatiske stressreaksjoner. Denne studien viser at denne sammenhengen er robust også når man undersøker ulike grupper av ungdommer som har opplevd traumer, og når man undersøker ulike typer tanker.
Denne kunnskapen kan også bidra til å identifisere ungdommer som kan være i særlig risiko for å ha slike negative tanker over tid. Helsepersonell, lærere og andre voksne som jobber med barn og unge kan være oppmerksomme på tegn på vedvarende negative traumerelaterte tanker hos ungdommer som har opplevd traumer.
For ungdommer som opplever posttraumatiske stressreaksjoner og negative tanker som vedvarer, finnes det behandling som hjelper mange med slike plager. Les mer om dette her: Barn med traumer kan få effektiv hjelp.
Hele artikkelen finner du her: A parallel investigation of trauma exposure, maladaptive appraisals and posttraumatic stress reactions in two groups of trauma-exposed adolescents.
Les mer om Utøyastudien her.
Les mer om TF-CBT studien: Behandling av traumatiserte barn og unge.