Her er noen råd som kan være til hjelp når du skal tenke på hvordan korona-viruset og den situasjonen vi er i kan påvirke din familie, og hva du kan gjøre for å hjelpe dem mestre situasjonen.
Til deg selv:
- Tenk over hvordan ting kan bli hvis du blir syk. Hvem kan hjelpe til med barna?
- Det er viktig å holde seg orientert, men det kan også være lurt å begrense bruken av sosiale media og lignende hvis det fører til økt stress og unødig redsel.
- Søk støtte hos andre – ikke vær redd for å be om hjelp.
- Det kan være lurt å opprettholde normale rutiner for måltider og leggetider.
- Gjør aktiviteter hjemme som vanligvis gir glede eller virker avstressende, slik som å se på filmer, høre på musikk, lese, spille spill osv.
- Vær oppmerksom på at en rekke følelser som redsel, panikk, tristhet og ensomhet er normale reaksjoner. Barn er sensitive for voksnes følelser og det er bedre å være åpne om følelsene sine enn å skjule dem.
- Barn kan reagere på forskjellige måter. De kan virke uberørt og ikke engstelige når du snakker med dem, men de kan få bekymringer senere. Vær særlig oppmerksom på kvelden og natten da barna kan bli ekstra engstelige.
- Tillat deg å ta pauser – ikke ha for høye forventninger til alt som skal gjøres. Fokuser på positive ting familien kan gjøre sammen.
- Husk at du også er en rollemodell for barna. Hvordan du håndterer stress, hvordan dere voksne snakker om sitasjonen og hvordan dere reagerer vil påvirke barna.
Når du samtaler med barnet ditt:
- Snakk med barna dine og oppmuntre dem til å stille spørsmål. Det er viktig å lytte til barnet, vær til stede i samtalen og la barnet snakke ferdig.
- Gi saklig og korrekt informasjon. Bruk pålitelige kilder, som Folkehelseinstituttet og Helsenorge sine nettsider.
- Snakk med barna om hvorfor skole og barnehage er stengt. Forklar at de som bestemmer her i Norge har gjort dette for å passe på at ikke veldig mange blir syke nå.
- Vær konkret, klar og tydelig. Gjenta gjerne på ulike måter og forsikre deg at de har forstått riktig. Husk at særlig mindre barn «fyller ut» med fantasier når det er ting de ikke forstår.
- Ikke bagatelliser, men heller ikke overdriv situasjonen.
- Forbered barna på hvilke andre endringer som vil komme i ukene fremover, for eksempel at fritidsaktiviteter blir stoppet, at foreldrene vil jobbe hjemmefra, at det blir mindre besøk av venner, mindre besøk til besteforeldre, at reiser, bursdagsfeiringer og lignende kan bli avlyst. Forklar at dette vil være for en begrenset periode, at ting vil bli som normalt igjen, men at vi akkurat nå ikke vet når det vil skje.
- Hvis barnet er opptatt av de som er syke, fortell gjerne at de som behandler de syke er flinke leger og sykepleiere. Og de gjør alt de kan for å hjelpe de syke.
- Snakk om hva dere skal gjøre i familien dersom noen føler seg dårlig og blir syke.
- Si at det er lov til å være redd, lei seg eller sint.
- Spør hva barnet har hørt eller lest om korona og om det er noe de bekymrer seg spesielt for. Snakk om at det kan være lurt å ikke sjekke nyhetene hele tiden og bli eventuelt enige med barnet om hvor ofte. Sitt gjerne sammen med barnet og snakk om det dere leser.
- Dersom det blir aktuelt med karantene: forklar hva det betyr og snakk om hva dere kan gjøre for at det skal bli så hyggelig som mulig
- Forklar hvordan man blir smittet (dråpesmitte på nært hold), og hvordan man unngår å bli smittet (håndhygiene, nys i albuekroken, ikke være sammen med mange mennesker på en gang, osv.)
- Finn gode måter å hjelpe barna til å huske å vaske hendene godt – en huskelapp på badet for eksempel.
- Minn barna på at vi gjør dette for at andre som er gamle eller er allerede har sykdommer ikke skal bli veldig syke.
Husk også:
Det kan være riktig å ha separate samtaler med veldig små barn og eldre ungdommer slik at man kan gi alderstilpasset informasjon og slik at de kan stille de spørsmålene de lurer på.
Ungdommer snakker ofte mest med jevnaldrende og kan få mye informasjon som ikke er riktig. Legg til rette for at de også kan snakke med deg. Ikke glem at også ungdommer kan være engstelig og ha behov for å snakke med en voksen.
Barn søker ofte informasjon på internett. Sjekk barnas internettbruk – spør gjerne om de har lest noe om viruset på nettet i dag?
Siden det frarådes at besteforeldre passer barn så kan det være nødvendig å forklare til barnet hvorfor besteforeldre ikke skal være sammen med dem fremover.
Ikke stress barna unødig. Enhver hoste eller nys er ikke det samme som at man har blitt smittet.