Terroren 25. juni
25. juni-studien har som mål å frembringe kunnskap som kan bidra til bedre forståelse av hvordan negative konsekvenser etter terrorangrepet kan motvirkes og reduseres for de som ble direkte rammet og for samfunnet for øvrig.
Prosjektleder
Prosjektdeltakere
- Andreassen, Anne Lie
- Barsnes Undset, Andrea
- Baumann-Larsen, Monica
- Carlyle, Molly
- Dyb, Grete Anita
- Glad, Kristin Alve
- Huyen Le, Luu
- Kværk, Geir Ove
- Laugerud, Solveig
- Lægreid, Eivor Indrebø
- Nilsen, Lisa Govasli
- Stene, Lise Eilin
- Wentzel-Larsen, Tore
- Lisa Govasli Nilsen
- Runhild Grønlie
- Andrea Barsnes Undset
Prosjektets hovedmål er å fremskaffe kunnskap om helse og samfunnsdeltakelse blant rammede etter terrorangrepet 25. juni, samt deres opplevelser med samfunnsresponsen. Slik kunnskap kan bidra til å styrke fremtidig beredskap og respons i forbindelse med terrorangrep og andre katastrofer, innenfor et bredere samfunnssikkerhetsperspektiv.
Forskningsprosjektet vil undersøke problemstillinger innen tre hovedtemaer:
- Helse (fysisk og psykisk helse og reaksjoner etter hendelsen).
- Samfunnsrespons (hvordan rammede har blitt møtt av helsetjenestene, politi, rettsvesen, innenfor egne sosiale nettverk og av andre mennesker).
- Samfunnsdeltakelse (deltakelse i utdanning, arbeidsliv og samfunn, tillit og trygghet i etterkant av hendelsen).
De som var til stede under angrepet, samt etterlatte, blir invitert til å delta i et semistrukturert intervju (per telefon eller ansikt til ansikt), eller å svare på et nettbasert spørreskjema. Både kvantitative og kvalitative data vil innhentes.
Deltakerne i studien vil bli spurt om sine erfaringer under terrorangrepet og i tiden etterpå, knyttet til temaer som psykisk og fysisk helse, tilgang til sosial støtte og nødvendige tjenester, deltakelse i arbeid, utdanning og samfunn, samt tillit til andre mennesker og samfunnsinstitusjoner.
Intervjuene vil gjennomføres av forskere ved NKVTS og andre fagfolk med helsefaglig bakgrunn. Deltakerne vil også bli spurt om samtykke til innhenting av data fra offentlige registre, som vil kunne gi verdifull kunnskap om bruk av helsetjenester, trygdeytelser og deltakelse i utdanning og arbeidsliv over tid.
Denne studien gjennomføres på oppdrag fra Justis- og beredskapsdepartementet, og i samarbeid med Støttegruppa 25. juni.
Hold deg oppdatert på dette prosjektet
Vi sender deg en e-post når vi legger til nye resultater