Hovedmål
Terrorhendelser rammer individer, familier og samfunn over hele verden. Forskning har vist at mange av de som rammes ikke får tilstrekkelig helsehjelp, og det er et stort behov for å utvikle bedre modeller for oppfølging.
Terrorangrep skaper kaos og uforutsigbarhet som gjør det utfordrende å gjennomføre god forskning i etterkant. PROTECT har som målsetning å utvikle en effektiv forskningsmetode som gjør det mulig å sammenligne bruk av helsetjenester mellom terrorangrep på tvers av landegrenser. Vi vil undersøke hvordan direkte og indirekte eksponering for et terrorangrep påvirker bruk av primær- og spesialisthelsetjenester og medisinforskrivninger ved å innhente data fra helseregistre og administrative databaser i henholdsvis Norge og Frankrike. Disse dataene vil sammenstilles med selvrapporterte data fra intervju- og internett-baserte studier av terrorutsatte i Norge (de som ble rammet av Utøya-angrepet i 2011) og Frankrike (de som ble rammet av terrorangrepene i Paris i 2015). Det betyr at studien vil gi innsikt både i hvordan de utsatte selv opplever sin helse og helsehjelpen de har mottatt, og gi presis informasjon om når og hvor mye de har vært i kontakt med helsevesenet.
Ved hjelp av register- og administrative data vil vi også undersøke om det var endring i bruk av helsetjenester eller medisiner hos den generelle befolkningen etter terrorangrepene i Norge og Frankrike. Samarbeid med Frankrike gir mulighet for å sammenligne bruk av helsetjenester etter terrorangrep på tvers av landegrenser. Norge og Frankrike har noe ulik organisering av helsetjenester. Dette gjør at prosjektet kan gi innsikt i hvordan forskjeller i organisering kan påvirke hjelpetilbudet. Denne kunnskapen kan bidra til at vi kan utforme bedre helsehjelp ved lignende hendelser i fremtiden.
Tilleggsinformasjon
Prosjektet er finansiert av Norges Forskningsråd. Samarbeidspartnere er NTNU, INSERM og Sante publique France.