Tema: Behandling og implementering

Min hverdag: Utvikling og pilottesting av en app til bruk i behandling av PTSD

I dette prosjektet lager og prøver vi ut en applikasjon til smarttelefon (en «app») hvor ungdom mellom 13 og 18 år som mottar traumefokusert kognitiv atferdsterapi (TF-CBT) i barne- og ungdomspsykiatrien (BUP) kan følge med på egne symptomer underveis i behandlingsforløpet, og få verktøy til hjelp for mestring av symptomene de opplever i hverdagen sin. Deretter skal vi bruke informasjon samlet inn med appen til å få kunnskap om hvordan endring i posttraumatisk stress (PTSD) skjer fra uke til uke, og hvordan dette henger sammen med endring i tanker og følelser.

 
2019 Dette prosjektet er pågående 2030

Prosjektleder

Prosjektdeltakere

Del 1 av prosjektet: 

Hovedmål

Det overordnede målet med dette delprosjektet er at ungdommer med PTSD skal oppleve raskest mulig bedring fra plagene sine. Som et ledd av dette er det også et mål med mer brukermedvirkning i behandling av PTSD, og at pasienter skal få mer innsikt i, og mulighet til å påvirke sine egne behandlingsløp. 

For å gjøre dette vil vi

  1. Utvikle en app der ungdom med PTSD kan lære om og mestre egne symptomer, tanker og følelser, på en enkel, morsom, nyttig og effektiv måte, og
  2. Gjøre en preliminær vurdering av effekt av denne appen (vurdert fra et brukerperspektiv samt en kvantitativ pilotundersøkelse).

Hovedproblemstillingene vil derfor være: Hva bør appen inneholde, og hvordan bør den se ut, for at den skal være nyttig for ungdom i behandling for PTSD? Er appen hjelpsom fra et brukerperspektiv (både pasient og terapeut)? Er appen effektiv i å redusere symptomer på PTSD?

Appen er nå ferdig utviklet og vi er nå i fasen hvor vi skal evaluere effekt. Du kan finne mer informasjon om de viktigste funksjonene og se bilder av hvordan appen ser ut og lese brukermanualen vår her

Arbeidspakke 1: Oppstart og lage pilotversjon av app

Arbeidspakke 2: Uttesting av av appen

Arbeidspakke 3: Evaluere effekt

Arbeidspakke 4: Formidling og tilgjengeliggjøring

Metode

For å få innspill til appens funksjonalitet og utforming har vi gjort intervjuer av ungdommer og terapeuter, og vi har undersøkt deres erfaringer med eksisterende lignende apper. Som et utgangspunkt tenkte vi at appen skulle ha tre hovedfunksjoner:

1) Psykoedukasjon: Appen gir informasjon om traumer, vanlige reaksjoner på dette, og hva som kan fremme bedring.

2) Tilbakemelding om egen symptomprofil og utvikling. En gang om dagen blir deltakerne bli bedt om å svare på i hvilken grad de har opplevd å bli påminnet traumet den dagen og PTSD-symptomer. Basert på dette gir appen informasjon om hva ungdommen og behandleren bør fokusere mest på fremover.

3) Verktøy: Appen inneholder flere ulike pusteøvelser og meditasjonsøvelser, samt forslag til gode verktøy som kan brukes for å håndtere plager.

Vi har lagt inn mange mulighet for å tilpasse appen til hver enkelt ungdom. For eksempel gir appen ungdommene mulighet til å selv sette seg egne mål, få påminnelser om å gjøre oppgaver de har gitt seg selv, og registrere gjennomføring av disse.

Del 2 av prosjektet: 

Hovedmål:

Appen er nå gratis og åpent tilgjengelig på App store og Google play. De som er 16 år eller over kan velge å delta i forskning videre. Formålet med dette forskningsprosjektet er å få kunnskap om hvordan endring i posttraumatisk stress (PTSD) skjer fra uke til uke, og hvordan dette henger sammen med endring i emosjoner. Dette vil gi oss en bedre forståelse av endringsprosessene under bedring fra PTSD. 

Metode: 

Data til prosjektet vil bli samlet inn som selvrekruttering via internett. Appen er lagt åpent på appstore og google apps slik at alle som ønsker det kan laste den ned enten som del av sin behandling eller til bruk på egen hånd. En av funksjonene i appen er at den gir tilbakemelding om egen symptomprofil og utvikling. For dem som er 16 år eller over er det mulig å velge mellom å bruke appen uten å delta i forskning, eller å bruke appen men samtidig bidra til forskning gjennom å dele data om sin egen symptomprofil og utvikling med oss. Vi anslår at omtrent 200 personer vil ønske å dele data med oss i løpet av de fire årene vi samler inn data (2024-2028). 

Begge delprosjektene er godkjent av REK, og vil gjennomføres i tråd med anbefalinger om personvern fra NSD. 

Del 1 av prosjektet var finansiert av Stiftelsen Dam gjennom Rådet for psykisk helse og del 2 finansieres av NKVTS. 

Hold deg oppdatert på dette prosjektet

Vi sender deg en e-post når vi legger til nye resultater